BlogMotivationSkrivSkriveøvelser

5-4-3-2-1 SKRIV

Arbejdsplads - KBregnhoved

Noget af det, jeg finder aller sværest ved at skrive, er ikke nødvendigvis at skrive en tekst eller bog fra ende til anden: Det er rent faktisk at sætte mig ned for at skrive. Det er så let, at blive distraheret med tanker om at jeg liiiige skal tjekke mailen, Facebook, se lidt på YouTube og var den dér opvask egentlig ikke også meget vigtigere?

I sidste uge talte jeg om momentum i skrivningen, og om, hvor meget lettere det er at sætte sig ned for at skrive, hvis det ikke er så lang tid siden, jeg sidst sad og skrev: Det er så meget lettere at blive ved med at skrive, når det bliver til en vane. Når man holder sit mål om eksempelvis at skrive (eller redigere en tekst) i en halv time hver evig eneste dag, ligesom jeg selv stræber efter. En halv time er måske ikke meget, men det er for mig et overskueligt mål – og så er det jo kun dejligt, hvis jeg bliver grebet af historien og fortsætter arbejdet efter den halve time er gået. Men hvad gør man så, når man af den ene eller anden grund ikke har kunnet holde fast i skrivningen? Hvad kan du gøre, når det er lang tid siden, du har skrevet, og du kommer fra det, hver eneste gang du sætter dig ved computeren, fordi der pludselig er en mail, du skal svare på? Når hverdagens gøremål synes så meget vigtigere?

Hvad er din motivation?

Der er flere strategier, du kan gøre brug af i dette tilfælde, men det absolut vigtigste er først og fremmest at overveje, hvorfor du gerne vil skrive. Er det fordi, du har en historie at fortælle? Noget du gerne vil dele med andre? Eller vil du gerne skrive, fordi du ved, at det rent faktisk hjælper dig selv med at holde styr på dine tanker? Hvad enten grunden er til det, så bid mærke i den. Skriv den sågar ned og hæng det et strategisk sted, hvor du ved, du vil se det, såsom på køleskabet eller på din computerskærm. Eller lav det om til din nye baggrund på computeren – så kan du ikke undgå at se det, hver gang du tænder computeren. Det er for mange ikke kun den indre motivation, der er vigtig for at komme i gang med en skriverutine, det er ligeså meget den ydre. At skrive er arbejde – lige meget, hvad andre vover at påstå – og det er derfor umådelig vigtigt at være klar over, hvorfor det er så vigtigt for dig at skrive. Hæng motiverende ord op på køleskabet, i dit garderobeskab eller som din baggrundskærm på computeren eller telefonen, så du hver dag minder dig selv om, at du gerne vil skrive (og hvorfor). Selv har jeg et billede af Loki fra Marvel-filmene hængende i køkkenet med ordene “You should be writing” over det, for selvom jeg brænder for at skrive, så har jeg også brug for at blive mindet om, at jeg skal sætte tid af til at skrive. Tingene skriver trods alt ikke sig selv!

"Marvel's The Avengers" ..Loki (Tom Hiddleston)..Ph: Zade Rosenthal ..© 2011 MVLFFLLC. TM & © 2011 Marvel. All Rights Reserved.
“Marvel’s The Avengers” ..Loki (Tom Hiddleston)..Ph: Zade Rosenthal ..© 2011 MVLFFLLC. TM & © 2011 Marvel. All Rights Reserved.

Afsæt tid af til at skriv

Når jeg skal starte en skrivevane op igen, så er det simpelthen ikke nok for mig bare at tænke “jeg skal skrive 30 minutter på et tidspunkt i dag,” for så får jeg det altså ikke gjort. Det er dér, at dagens andre aktiviteter af en eller anden grund synes at være vigtigere, og når jeg så endelig skal til at finde computeren frem om aftenen, er jeg træt og udmattet efter en lang dag, og så er det lidt for let bare at udskyde det til den efterfølgende dag. Og så bliver skrivningen måske også udskudt den næste dag. Og den næste. Og… du har nok opfattet idéen nu.

For at komme i gang med at skrive igen – og at holde fast i det – er det derfor vigtigt at afsætte tid af til det. Skriv det i kalenderen og øverst på dagens to do liste. Skriv gerne det præcise tidspunk ned, hvor du skal gå i gang med at skrive i x antal minutter eller timer. Eller gør det efter en bestemt handling, såsom som det aller første på dagen efter du er stået op (jo, det kan også være inden morgenmaden), eller lige efter aftensmaden. Det kan faktisk sagtens være en fordel ikke nødvendigvis at starte med den fulde tid, som du gerne vil have at hver skrivesession skal være med tiden. Start med at skrive i lidt kortere tid i de første par dage – her taler jeg altså om måske en tre-fire dage. Så vil du gerne oparbejde en vane med at skrive i minimum 30 minutter hver dag, jamen så start den første dag med kun at skrive et kvarter. Og skriv så tyve minutter i de efterfølgende dage. Det er lettere at komme i gang med at skrive, når tidsrammen er så overskuelig som mulig. Og et kvarter eller bare ti minutter er til at finde tid til selv i en travl hverdag.

Når du har fundet ud af, hvornår du gerne vil skrive i løbet af en dag, så hold dig til denne tid!

Undgå distraktioner

Det kan være rigtig svært at undgå distraktioner i den tid, vi lever i i dag. Dog er det rigtig vigtigt at minimere antallet af distraktioner så meget som muligt, når du sætter dig ned for at skrive. Her er et par af mine tips og tricks:

  1. Gå tur med hunden eller leg med børnene. En gåtur eller lidt leg med børnene giver ikke blot din hjerne en velfortjent pause, inden du skal til at gå i gang med at skrive, men det kan også betyde, at du kan få lidt tid efterfølgende uden distraktioner. Hunden vil ikke tigge ligeså meget om at komme udenfor, mens børnene ikke kan påstå at du er kedelig og aaaaaldrig gider lege, selvom de måske forsøger. Har du ikke en hund, men har afsat tid til at skrive lige efter arbejdet, kan en kort tur stadig være en god ting, så dine tanker ikke stadig drejer sig om arbejdet.
  2. Sæt dig et sted, hvor der er ro omkring dig. Har du et kontor, vil jeg anbefale dig at gå derind og lave det til dit “helle.” Fortæl din familie, at du ikke vil forstyrres i de næste x minutter eller timer og luk så døren. Spil noget musik, du skriver godt til (eller lad være med at spille musik, hvis du foretrækker stilheden). Har du ikke et kontor, kan jeg anbefale at tage hen på biblioteket, på en café eller noget så simpelt som at sætte dig ved spisebordet. Høretelefoner kan også hjælpe med at minimere distraktioner fra menneskene omkring dig, hvis du bor sammen med nogen.
  3. Læg mobilen væk. Den letteste måde ikke at blive distraheret på er ved simpelthen at slukke mobilen i det tidsrum, du har planlagt at skrive. Men er det ikke en mulighed, så læg den så langt væk, at du skal gå for at se, hvilke beskeder, der tikker ind. Pludselig virker beskederne faktisk ikke så vigtige endda. Eller du kan sætte telefonen på “Forstyr ikke,” som jeg selv er rigtig glad for. Du kan selv bestemme, hvis nogle apps stadig skal kunne sende dig notifikationer, og hvilke af dine kontakter skal kunne ringe og skrive til dig, når telefonen er på “Forstyr ikke” . Det er en god måde at minimere distraktioner på og samtidig være tilgændelig for de personer, der betyder mest for os.
  4. Kan du ikke holde dig væk fra de sociale medier osv. har du faktisk flere muligheder: Du kan købe skriveværktøjer såsom Freewrite, der minder om en digital udgave af en skrivemaskine, eller bruge tekstskrivningsprogrammer som Cold Turkey Writer eller Ommwriter, der skaber distraktionsfri-miljøer. Nogle bruger Write-or-die (gratis), der tvinger dig til at skrive rigtig hurtigt, så der er simpelthen ikke tid til at blive distraheret. Selv bruger jeg Scrivener, der også har en fuldskærmsfunktion, jeg er rigtig glad for, omend den ikke blokerer adgang til internettet eller distraherende hjemmesider. Finder du alligevel frem til de sociale medier kan du også bruge programmer såsom Citrus (gratis), der kan blokere de hjemmesider, du ikke vil distraheres af i tidsinterval, du selv bestemmer. Eller… du kunne bare gå over til at skrive i hånden, hvis du vil have en mere lavpraktisk løsning.

Fortæl verden om dine hensigter

Jeg har opdaget, at det er meget lettere at få sat sig ned for at skrive, når resten af verden ved, at jeg skriver. Sagt på en anden måde: Fortæl din familie, dine venner, kolleger og måske endda dine bekendte, at du er i gang med at skrive en bog, en digtsamling, et manuskript eller hvilket skriveprojekt du end er i gang med. Du kan endda proklamere det højt og tydeligt på de sociale medier (men selvfølgelig ikke, når du egentlig havde planlagt at skrive). Det er utroligt, så nysgerrige folk kan være omkring, hvordan det går med ens projekt(er), så du bliver helt sikkert mindet om det, når du ser dem. Jeg har i hvert fald ikke tal på, hvor mange gange, jeg efterhånden er blevet spurgt: “Hvordan går det med skrivningen?” eller “Hvornår bliver den dér roman udgivet?” Javist det kan til tider være lidt irriterende, når man bliver spurgt ind til et projekt, der hverken er helt eller halvt færdigt, men det holder samtidig én til ilden. Jeg kan kun anbefale at fortælle andre om det. Måske opdager du endda, at du ikke er den eneste i din omgangskreds, som skriver (eller gerne vil i gang) – det kan være en enorm hjælp at have nogen, man kan snakke med om sine projekter, og har I mod på det, kan I endda holde hinanden ansvarlige ved at sikre, at I begge får skrevet jævnligt. Eller I kan mødes et sted simpelthen bare for at skrive sammen i en time eller to. Den slags kan være meget givende.

5-4-3-2-1 SKRIV

Nu skulle du gerne have gjort alting klar, og det eneste, der er tilbage, er at skrive. Men selv når man har gjort op med sig selv, hvorfor man rent faktisk gerne vil skrive, afsat tid af til at skrive, mindsket distraktioner og fortalt hele verden om sine hensigter, og sidder ved computeren med sit foretrukne skriveprogram åbent, så kan det værre enormt svært at komme i gang med selve skrivningen! Måske du gerne vil fortsætte med et igangværende projekt eller måske du gerne vil starte et helt nyt, men du ved ikke rigtigt, hvordan du skal formulere de første, spæde ord. I dette tilfælde er det, at jeg selv altid tænker på det gode citat af Ernest Hemingway: The first draft of anything is shit. Husk på, at det i første omgang ikke handler så meget om, hvorvidt din formulering er fejlfri eller om det skrevne overhovedet giver mening. Det handler om at få ord ned på papiret. Du kan altid redigere dem bagefter. Og tro mig; det kommer du til – igen og igen og igen og…

Det vigtigste er, at du får skrevet noget. Du har ikke noget, du kan vise til andre, redigere eller få udgivet, hvis du ikke skriver noget – hvor dårlig kvalitet du end synes det er. Det skal nok blive bedre, efter du har redigeret det.

Så sæt en timer (jeg er selv glad for den på NaNoWriMo’s side, men ellers vil denne også gøre jobbet) og tæl ned fra fem: 5-4-3-2-1 SKRIV. Sæt ord ned på papiret – uden at stoppe før tiden er ovre. Lad være med at tænke for meget over det altsammen. Det er kun et ord ad gangen. Det er faktisk slet ikke så svært.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.