Jeg kan vist ikke løbe fra det: Jeg får ofte inspiration til nye blogindlæg af de bøger, jeg nu engang er ved at læse. Og dette blogindlæg er på ingen måde anderledes. Jeg har i over et år og meget konsistent haft mirakuløse morgener. Ikke fordi de som sådan adskiller sig fra enhver anden morgen her på planeten, vi kalder Jorden, og jeg må skam indrømme, at det stadig kan være umanerligt svært at stå op, når vækkeuret ringer. Det er, hvad der følger efter, når vækkeuret ringer, der gør mine morgener magiske – eller mirakuløse, om du vil. Og det kan de også blive for dig.
For omkring halvandet års tid siden opdagede jeg, at der fandtes en bog af Hal Elrod, kaldet The Miracle Morning. Kort tid efter opdagede jeg også, at der faktisk findes en udgave for forfattere, kaldet The Miracle Morning for Writers. For mig var det startskuddet ikke bare til en lang række af meget tidlige opvågninger, hvor jeg kunne nyde solopgangen med en dejlig kop the; det hjalp mig til at skabe tid, rum og overskud til rent faktisk at skrive og arbejde videre på mine store skriveprojekter udenfor NaNoWriMo-månederne. Det er vist ikke for meget at sige, at bogen har ændret mit liv markant – for ikke at nævne mit syn på morgener, der nu er blevet min absolutte foretrukne tid på dagen, hvor jeg fokuserer på mit eget velbefindende og egne projekter, inden jeg går ud i verden og bliver mødt af alle forventningerne og forpligtelserne. Og, hvordan faldt jeg over bogen, spørger du måske? Det var ganske tilfældigt på en af de grupper, jeg er en del af på Facebook, hvor jeg havde lagt mærke til at flere nævne en såkaldt “Miracle Morning” – og så tog nysgerrigheden over.
I disse dage læser jeg en nyere udgave af The Miracle Morning; nemlig The Miracle Morning Millionaires (drømmer vi ikke alle om at blive det på et eller andet plan?), og det giver mig selvsagt et skud ekstra motivation og energi til at holde fast i mine mirakuløse morgener og rutinen, der er omkring dem.
Rutinen foreslået af Hal Elrod består af et akronym (amerikanere er vist utroligt glade for den slags), som hedder “life S.A.V.E.R.S.” I al sin enkelthed betyder det, at når jeg er stået op om morgenen, og mine to katte lige har fået mad, og jeg har noget, der minder om øjne, at jeg bruger den første tid i stilhed (S = Silence), hvor jeg mediterer for ti minutters tid. Traditionelt set består S.A.V.E.R.S. af:
S = Silence (Stilhed)
A = Affirmations (Bekræftelser)
V = Visualization (Visualisering)
E = Exercise (Motion)
R = Reading (Læse)
S = Scribing (Skrive; journaling eller dagbog)
Men der findes sikkert ligeså mange afarter af S.A.V.E.R.S, som der findes udøvere af dem. Personligt har jeg i øjeblikket slået affirmations og visualizations sammen, hvor jeg sætter noget inspirerende fra Youtube på TV’et, mens jeg sidder med min planner (kalender), hvor jeg får styr på dagens detaljer og gøremål. Motionen skifter lidt. Nogle dage går jeg en tur eller laver et par englehop derhjemme, mens jeg andre dage udskyder den, fordi jeg alligevel cykler på arbejde lidt senere om morgenen eller tager ud til min halvpart (hest). Derefter læser jeg for en ti minutters tid. I øjeblikket er det selvsagt Miracle Morning Millionaires, men det har også inkluderet titler som Frihedens Pris af Peter Lund Madsen, Gå Glip af Svend Brinkmann eller The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k af Sarah Knight. Derefter står den på scribing – altså, at skrive i en journal eller dagbog. Nogle dage skriver jeg, mens jeg andre dage tilføjer et inspirerende citat eller noget fra den bog, jeg lige har læst i. Enkelte dage har jeg ikke noget at tilføje og lader det ligge. Men det er mere undtagelsen end reglen. Alt i alt bruger jeg omkring en time til halvanden på mine stille morgener, men man kan også udføre S.A.V.E.R.S. på så kort tid som seks minutter, har jeg hørt. Og bagefter spiser jeg og gør klar til arbejdet. Eller også sætter jeg mig og skriver. Det kommer lidt an på resten af dagen, og hvor meget tid, jeg valgte at bruge på mine S.A.V.E.R.S. Nogle gange er det svært at slippe bogen, hvis den er spændende at læse i.
At have en fast rutine med fokus på at skabe rum til mig selv og rent faktisk at gøre noget for mit eget velbefindende og min læring har givet mig et større overskud i hverdagen. Og både mere selvtillid og selvværd, hvilket man ikke skal kisme af. Måske det ikke lige er Hal Elrods version med Miracle Morning og life S.A.V.E.R.S, der tiltaler dig, men jo mere, jeg læser om det, des mere overbevist bliver jeg om, at det at have en eller andet form for morgenritual – en morgenrutine – kun er en fordel: Man vågner op med en følelse af retning. Man ved, hvad man skal tage sig til ligegyldigt om det er en hverdag eller weekend. Der er ro på i den første tid, når man lige er stået op, og man behøver endnu ikke at bekymre sig om vigtige emails eller SMS’er for man er alligevel så tidligt oppe, at det faktisk næsten er uhøfligt at begynde at svare. De bekymringer kommer først senere. Der er en helt anden stemning i den tidligere morgenstund, og der er bare ro – noget vi alle sikkert godt kan bruge i dagens samfund. Det er næsten umuligt at stresse, når man mødes af en smuk, gylden-rød solopgang, mens man drikker sin the, mediterer eller sidder med en god bog i hånden.
Man kan bare være.
Og det er i virkeligheden mange gange alt, der er nødvendigt.