BlogMotivation

Motivation til at skrive: forfølg dine drømme og nå dine mål!

Motivation til at skrive

Dette er en revideret udgave af blogindlægget Motivation til at skrive: Forfølge dine drømme og nå dine mål! fra min anden blog, CreativeKat.

 

Dette blogindlæg handler  om, hvordan man kan holde motivationen oppe, og derved forfølge sine drømme og nå sine mål. Jeg tager afsæt i det at skrive, men rådene kan sagtens også bruges i andre henseender.

Nogen gange er det altså bare rigtig svært at finde motivationen og lysten til at komme videre med et større projekt – om det så er et skriveprojekt, oprydning eller at male væggen i stuen. Det kender jeg også fra mig selv, hvor det bliver alt for let bare at sige; ”Jeg orker simpelthen ikke i dag”. I en periode, hvor jeg havde det sådan med mit skriveprojekt, fik jeg en såkaldt Camp Care Package fra Camp NaNoWriMo, der fortalte, at man skal huske at tage en fridag fra skrivningen engang imellem, hvis man har brug for det – og det, tænkte jeg, er selvfølgelig også rigtigtnok. Det er nok også noget, jeg kan glemme; at det er helt okay ikke at skulle være fornuftig og lave noget hver evig eneste dag. Nogen gange hjælper en pause, så man kan se tingene med friske øjne. Og så hjælper det endda også på motivationen, fordi man så ikke går helt ’død’ i det.

Så, hvordan kan man bevare motivationen? Jeg kan selvfølgelig ikke sige, hvad der vil fungere for dig, men måske denne liste kan være en inspiration til, hvordan du kan beholde og forny din motivation, hvis du er begyndt at synes, det hele er lidt træls og kedeligt efterhånden. Her er i hvert fald, hvad jeg synes hjælper mig til at finde motivationen og til at grave den energi, jeg ikke selv vidste, jeg havde, frem:

  • Sæt et ambitiøst, men overskueligt mål med har en klar deadline. Denne deadline kan eventuelt flyttes eller målet kan gøres mindre ambitiøst, hvis man alligevel ikke kan nå det – men en deadline gør, at man kan se, hvor tingene er på vej hen, og hvornår man kan forvente dem færdige. Det giver én et mål at arbejde hen imod.
  • Lav delmål. Del dit mål op i mindre delmål. Måske du kan skrive 500 ord om dagen? Måske en halv time? Eller bare en time om ugen? Delmål gør målet langt mere overskueligt, og så virker målet pludselig ikke så stort endda.
  • Proklamér dit projekt, dit mål og din deadline for venner, bekendte, på sociale medier, din blog eller lignende. Find gerne nogle i din omgangskreds, som også skriver eller er interesserede i det, du laver, og fortæl dem om dine mål, og hvornår du forventer at være færdig med dem. At andre regner med, at jeg laver noget, betyder også, at jeg gør lige dét ekstra – også selvom jeg måske er lidt træt en søndag aften.
  • Kom ind i eller lav din egen skrivegruppe. Dette er relateret til det sidste punkt, men noget, som virkelig kan motivere mig, er at at andre forventer, at jeg har noget klar til et bestemt tidspunkt. Derudover, så kan jeg vitterligt ikke understrege det nok, hvor meget man kan få ud af en skrivegruppe, der kan hjælpe med, hvordan man kommer videre i historien, som kan fortælle én, hvad der fungerer/ikke fungerer i teksten, og som kan fungere som alfa-læser(e). Hvis man har et ikke-skriverelateret mål, så er en (lille) gruppe af mennesker, der interesserer sig for samme område, stadig guld værd.
  • Sørg for motiverende billeder, citater eller lignende i din hverdag. Det kan væren en skiftende skrivebordsbaggrund på computeren, der er relateret til at skrive eller lignende. Selv har jeg på min dør ud til gangen sat en tavle-sticker fast, hvor jeg gerne skriver og tegner noget skriverelateret, og jeg sætter typisk også noget op i mit køkken, som jeg kan se på og blive lidt glad i låget af.
  • Strukturér din hverdag. Er ønsket at skrive hver/hveranden dag eller en gang om ugen? Lav en fast aftale med dig selv om, hvornår du skal arbejde på dit projekt. Du kan selv vælge, om du vil tillade, at aftalen kan flyttes – det vigtigste er bare, at du flytter aftalen og ikke aflyser den fuldstændig. Bare fordi at en eller anden vil se dig og vil på café, så betyder det ikke, at absolut skal sige ja og at du skal aflyse dine egne planer. Ja eller at du absolut skal sige nej, hvis du kan se at du godt kan nå skrivearbejdet en anden dag i selv samme uge. Så længe du husker, at selvom aftalen er med dig selv, så er den ikke mindre vigtig af den grund. Hvis du ikke vil flytte din aftale om at skrive, så kan et café besøg og lignende jo som regel godt ske på et andet tidspunkt end på din skrivedag.
  • Hav et rart sted, hvor du kan arbejde. Hvis du er bare lidt ligesom jeg, så er rod et no-go, når du skal skrive. Jeg håndterer personligt ikke rod eller larm (musik er ikke larm) særlig godt, når jeg skal koncentrere mig. Jeg prøver derfor så vidt muligt at rydde op efter mig i hverdagen, og jeg sætter mig helst ikke ned for at skrive, når der står en kæmpe opvask og lurer på mig. En af glæderne ved at bo småt (30 kvadratmeter studio lejlighed) er, at mit kontor, stue, soveværelse og køkken er i ét rum – og så er opvasken altså ikke lige sådan til at overse. Selv har jeg to steder herhjemme, hvor jeg kan sidde og arbejde: Det ene er ved mit skrivebord, men da jeg ofte foretrækker en lidt mere uformel ’setting’, så sidder jeg gerne på min sofa med benene oppe og computeren på skødet eller ved sofabordet, der er så smart, at bordpladen kan tages op og derved fungere som spise- eller arbejdsbord.
  • Tag arbejdet med dig: Skriv i nye omgivelser. Nogen gange hjælper det på motivationen, når man ikke er i sine vante omgivelser. Hvis du kan, så tag computeren med ud på café eller sæt dig et sted med en notesbog og skriv. Det sidste er desværre lidt svært, når man retter, men jeg sad da sidste sommer og skrev i Zoologisk Have et par gange, hvilket var super hyggeligt – selvom jeg fik et par undrende blikke med på vejen.
  • Hold pauser. Når arbejdet frustrerer eller du er gået helt i stå, så hold en pause fra det og lav noget andet. Sæt noget god musik på og skrål dig hæs, gå en tur, tag med en ven i biografen eller sæt dig et sted og se på menneskerne, der går forbi. Mulighederne er mange, og inspirationen kan komme utallige steder fra. Selv finder jeg gå- og cykelture gode til virkelig at sætte gang i idéerne.
  • Husk på, hvorfor at du gør det. Hvorfor har du det mål, som du har? Det er nok min største motivation til at holde kampgejsten oppe – personligt er det for mig to ting, der gør, at jeg så gerne vil have en bog udgivet: Siden jeg var ti eller deromkring, har jeg forestillet mig selv komme gående forbi en pige eller ung kvinde, der har siddet koncentreret med næsen i en bog, jeg har skrevet. Det er en forestilling, der kan få mig til at ose af stolthed og gøre, at jeg tænker at det vil jeg gerne opnå. Det er dét, jeg vil. Den anden grund er et håb om, at man vil få skrevet noget, der kan få bare én enkelt person til at se en lille smule anderledes på verden; at man kan åbne den persons øjne lidt op for en anden del af verden eller et andet syn på den – ligesom bøger har gjort for mig over årenes løb. Jeg er overbevist om, at jeg ikke ville være den person, jeg er i dag, hvis jeg ikke havde læst de bøger, jeg har – og hvis jeg ikke havde haft bøgerne til, at komme lidt væk fra hverdagen. Der er velnok også et ønske i det om, at sætte mit eget lille præg på verden, også når jeg engang ikke selv er her mere.

 

Har du selv nogle guldkorn til, hvordan du bevarer motivationen når du sidder dybt begravet i et stort projekt? Del endelig med os andre! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.