BlogLivetNational Novel Writing Month

Spring over, hvor gærdet er lavest

Spring over, hvor gærdet er lavest

I dag kan jeg kalde mig vinder af Camp National Novel Writing Month (Camp NaNo) april 2019. Det er 10. gang, jeg har vundet Camp NaNo – og 14. gang jeg har deltaget i det. En del af tricket ved Camp NaNo er nemlig at man selv kan sætte sit mål, så det er muligt at holde det helt og aldeles overskueligt. Da måneden startede, var jeg overbevist om, at jeg skulle skrive 50.000 ord på min roman, der går under arbejdstitlen “Falden Engel”, men ikke synderlig langt inde i måneden gik det op for mig, at jeg havde utroligt svært ved at få så meget på den, fordi jeg havde glemt så utroligt meget af handlingen og ikke mindst; stemningen. I de sidste måneder har jeg nemlig arbejdet på et andet, endnu større skriveprojekt, og jeg må indrømme, jeg havde glædet mig til at holde en måneds pause fra det, inden arbejdet genoptages. I stedet for at kæmpe mig igennem med at skrive videre eller at gå tilbage til det store skriveprojekt, valgte jeg derfor at første del af “Falden Engel” nok godt kunne trænge til at blive redigeret lidt. Det er dog meget lettere at nå 50.000 ord, når man redigerer, end når man skriver, og jeg endte da også med at sætte mit mål op med 15.000 ord. Men ikke desto mindre, så var dette en af de – for mig – letteste Camp NaNo’s nogensinde, fordi jeg satte mine ambitioner lidt ned.

Og måske det faktisk slet ikke gør noget!

Det var faktisk ret tiltrængt

Vi kender vel alle sammen udtrykket: “At springe over, hvor gærdet er lavest,” og dette bliver generelt set anset som en skidt ting. At nogen er doven og ikke gider eller har lyst til at arbejde hårdt (nok) for tingene. At de ikke vil anstrenge sig for at opnå noget. Men måske du – ligesom jeg – kender alt for godt til, hvordan det går for sig, når du lige netop anstrenger dig alt for meget for kun dit bedste er godt nok. Du farer måske rundt fra det ene og det andet, har travlt og lever generelt et stressende liv, fordi der er for meget om ørerne på dig – og det hele skal jo helst gøres til perfektion. Hvis du ikke oplever dette, er du utrolig heldig, og jeg misunder dig. Selv skal jeg virkelig passe på, at ikke kommer til at udkøre mig selv med alle de ting, jeg både skal og gerne vil nå. Ved at springe over, hvor gærdet er lavest, ikke at gøre alting til perfektion og ikke mindst at se godt og grundigt på, hvilke ting, der faktisk er absolut nødvendige at gøre, er der mere tid til at gøre de ting, jeg har lyst til i øjeblikket. Det kunne være at læse i en bog. Eller gå en tur i solskinnet. Eller at tegne. Eller… ja, du får idéen.

Selvom jeg elsker tanken om at blive ved med at udvikle mig, at lære og blive “den bedste version af mig selv,” som så mange kendte og mindre kendte selvhjælps-guruer og -bøger bedyrer, så er det mindst ligeså vigtigt – hvis ikke endnu vigtigere – ikke at anse det som et absolut must. Selvudvikling og læring skal der skam også være plads til, hvis du lyster, men lad det snarere være en ting, du gør for dig og fordi du har lyst, frem for fordi du tror, at det forventes af dig. Og ligeledes valgte jeg at sætte mine forventninger ned under april måneds Camp NaNo, for derved blev det til en ting, jeg glædede mig til at sidde med, frem for endnu en lidt træls ting på min to do liste.

Jeg vil derfor bede dig om at kigge på din to do liste for i dag (og er du ikke sådan én, der skriver to do lister, så din mentale lister over alt det, du gerne vil nå). Hvilke ting på listen behøver du rent faktisk ikke at gøre i dag? Når du har fået kigget på din liste på denne måde, så vil jeg bede dig om at gøre noget drastisk: Jeg vil nemlig gerne have dig til at tage en stor, sort pen og strege én ting ud, som du strengt taget ikke behøver at gøre i dag. Måske du endda opdager, du kan strege hele to ting over på denne måde. Med lidt held opdager du, at den ene (eller to) ting på din liste slet ikke var så vigtigt endda, og at du ikke behøver at bruge yderligere tid på det en anden dag. Måske det i stedet skal laves i morgen. Men for nu, så vælg at bruge den tid, du har frigjort ved at strege en ting på din to do liste ud, til noget andet. Noget, du elsker at lave – om det så er at skabe et gourmet-måltid i køkkenet, at gå en lang tur med hunden eller noget helt tredje. Men brug tiden på noget, du elsker at lave

Vil du læse mere om, hvordan du skaber tid til dig selv? Så kan jeg anbefale anti-guru Sarah Knights bøger, såsom Get Your Sh*t Together, der nemlig handler om prioritering og (smart) planlægning. Hendes bøger har i hvert fald hjulpet mig til, hvordan jeg kan undgå de alenlange to do lister og slappe lidt mere af uden en plet af dårlig samvittighed.

OBS: Dette blogindlæg indeholder affiliate links.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.