BlogBøgerIkke-kategoriseretLivet

KonMari: The Life-Changing Magic of Tidying Up

The Life-Changing Magic of Tidying Up

Nogengange ved man bare, når noget kommer til at få en stor betydning for dig. Det kan være en oplevelse, et tilfældigt møde med en fremmed, en TED talk – eller en bog. En begivenhed, der langt overgår det, man umiddelbart skulle tro. Sådan var det for mig, da jeg læste The Life-Changing Magic of Tidying Up af Marie Kondo.

Jeg opdagede bogen helt tilfældigt. På daværende tidspunkt var The Life-Changing Magic of Tidying Up blevet stor i USA kort forinden, omend den ikke var helt så velkendt herhjemme i Danmark, og bogen var vist ikke engang oversat til dansk endnu. Jeg bor småt, og jeg er derfor altid interesseret i at finde smarte måder, at udnytte pladsen på mine 30 kvadratmeter store studio lejlighed med skrå vægge. Jeg havde allerede ad flere omgange ryddet op og ud i mine ting, men jeg kunne godt se, at den sparsomme plads gjorde, at der ikke var nogen vej udenom, hvis jeg skulle leve, sådan jeg så desperat ønskede: Jeg måtte rydde endnu mere op – og ud. The Life-Changing Magic of Tidying Up kom som kaldet, da min metode for oprydning tydeligvis ikke var effektiv nok – for der var så mange ting, jeg måske kunne få brug for i fremtiden. Og hvordan kunne jeg så tillade mig at smide det ud eller give det væk, når min eneste indkomst var SU og et lille fritidsjob?

Det kunne Marie Kondo heldigvis give mig et klart svar på: Giver en ting dig glæde, når du ser på den, rør ved den eller holder den? Så behold den. Og gør den ikke, så skal den ikke bruge kostbar plads i dit hjem. Vi kan nok alle blive enige om, at man helst gerne vil kunne finde glæde og ro i sit hjem, og det bliver der, når du ikke længere har alle de ting, der egentlig ikke betyder noget for dig. Eller som ligefrem giver dig dårlig samvittighed, fordi du virkelig bør bruge den grimme punch bowle, du fik af din tante, noget oftere – i det mindste også når hun ikke lige er på besøg. I stedet for at have dårlig samvittighed over at give tingene væk til nogen, der kan bruge dem (eller smide de ubrugelige ting ud), så kan du værdsætte den tid, du har haft dem, og indse at de bare ikke længere tjener noget formål for dig eller giver dig nogen glæde.

Marie Kondos oprydningsmetode kaldes også for KonMari-metoden, og der foreslås, at du rydder alting op i en bestemt orden, da nogle ting er lettere at rydde op end andre. Det anbefales også, at man rydder op i alle sine ting indenfor en relativ kort tidsperiode på maks seks måneder. Rækkefølgen går som følger:

  1. Tøj
  2. Bøger
  3. Papirer
  4. Komono (Diverse – med forskellige underkategorier, såsom badeværelse, køkkenting osv.)
  5. Sentimentale ting

Metoden er ganske simpel: Saml alle ting i en given kategori (eventuel i en underkategori, hvis man har mange ting), og spred dem ud på gulvet, hvor der er god plads. Du vil højst sandsynligt blive meget overrasket over, hvor mange ting, du har. Det blev jeg i hvert fald! Derefter tager du hver enkelt genstand og mærker efter, om du føler glæde ved den eller ej. Føler du ikke glæde ved den, siger du tak til tingen og smider den ud eller giver den væk. Når du har været igennem din bunke af ting, samler du det, der giver dig glæde, og giver det en ny plads. Pladsen kan eventuel være midlertidig indtil, du har ryddet op i alle kategorier. Går du all in med KonMari metoden, kan du endda overveje at følge Marie Kondos udførlige anvisninger til, hvordan du kan opbevare dine ting, så det f.eks. altid er let at se og vælge, hvilket tøj, du gerne vil have på. Der er desuden fine videoer, hvor du kan se, hvordan du folder dit tøj, så det kan stå vertikalt i din skuffe. Det er sgu meget praktisk. Og er videoer ikke lige din kop the, kan du i stedet overveje Marie Kondos anden bog: Spark Joy med gode illustrationer af, hvordan du kan optimere din plads, efter du har ryddet op.

I dag beholder jeg ikke længere de ting, jeg måske kunne få brug for i fremtiden udelukkende af den grund. Hvis jeg ikke er sikker på, om jeg får brugt tingen, men den stadig giver mig glæde af den ene eller anden grund (måske den er pæn at kigge på), så beholder jeg den. Men giver den mig ingen glæde, og jeg reelt set ikke bruger den? Så bliver den givet væk til andre, som i stedet kan få glæde af den. Og det føles egentlig meget godt både at komme af med noget, der ellers bare står og samler støv derhjemme, og som en anden forhåbentlig har manglet.

Nu er der efterhånden gået lang tid siden, jeg ryddede op derhjemme efter KonMari metoden, og jeg har oplevet rigtig mange positive sider ved det – også udover, at alting nu har en plads, så det er yderst sjældent, der er noget, som bliver væk. For et ryddet hjem, giver ikke kun ro på overfladen, men mindst ligeså meget ro i sindet. Det har givet mig en stor interesse i minimalisme, selvom mit hjem måske ikke lige skriger af, at jeg har denne interesse (husk, jeg trods alt lever småt). Bogen har givet mig mulighed for at finde plads og ro i min lille studio lejlighed. Den har gjort, jeg ikke længere spilder energi på at lede efter mine ting, flytte en masse for at komme hen til det, jeg gerne vil have og så går rengøringen også lettere. Og den større energi og mentale overskud har været startskuddet til min rejse i selvudvikling og stræben efter mine drømme og mål – hvilket denne blog og min udgivelse af Uden Spejlbillede er et direkte resultat af. Selve oprydningen var også en positiv oplevelse, og jeg er overbevist om at den øvelse, det har været at mærke efter, hvad der giver mig glæde, også har været en medvirkende faktor for mig til at se, hvad der i sandhed er vigtigt for mig i livet. Og her taler jeg ikke kun om materielle ting.

 

Du kan læse meget mere om KonMari metoden på den officielle hjemmeside: Konmari.com

(Dette er min personlige, ærlige mening om The Life-Changing Magic og Tidying Up og KonMari-metoden. Dette blogindlæg er ikke sponsoreret, og jeg får ingen profit ud af, hverken de angivne links eller for at tale om bogen.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.