BlogLivetTanker

Alt nyt er svært

Posted
Mark Anthony

Vi ved det jo godt. Vi hører det hele tiden: Alt nyt er svært. Alligevel har den tivivlende stemme en tendens til at komme næsten ubemærket krybende, når vi kaster os ud noget, vi ikke har prøvet før. Maven fyldes med de berømte sommerfugle, der ved nærmere eftertanke mere minder om store, summende og arrige bier end om de små og elegante insekter. Hænderne bliver måske endda svedige, og hjertet hamrer afsted, mens sindet bombarderes af nervøse tanker. Hvad nu, hvis jeg dummer mig? Hvad nu, hvis jeg ikke kan klare det? Hvad nu, hvis det hele går galt? Hvad nu, hvis mine nye kolleger ikke kan lide mig, eller de ikke synes, jeg gør et godt nok stykke arbejde? Tankerne kan være mange og utroligt insisterende. De kan faktisk være så insisterende, at det er næsten umuligt ikke at komme til at lytte til dem – og i værste tilfælde endda tro dem. Fælles for disse tanker er også, at de mange gange er negative og omhandler potentielle katastrofer, der i langt de fleste tilfælde enten ikke er under ens kontrol eller som er direkte usandsynlige. Nej, verden går ikke under, selvom du kommer til at lave en lille fejl. Og du kan ikke styre, hvorvidt dine nye kolleger synes, du gør et godt nok stykke arbejde, for så længe du gør arbejdet, så godt du kan, så har du jo gjort det “godt nok.”

Som du måske kan læse af ovenstående, har jeg stået midt i virvaret af usikkerheder, nervøsitet og katastrofe-tanker mange gange i mit liv. Og jeg vil vove at påstå, at alle oplever dem fra tid til anden – eller i hvert fald mindst et par gange i deres liv. Selv har jeg endnu en gang stået overfor dem i forbindelse med, at jeg har fået et nyt deltidsarbejde. Et arbejde, jeg længe har ønsket og har glædet mig utroligt meget til at starte. Alligevel begyndte tankerne at komme inden min første arbejdsdag. Hvad nu, hvis det er for hårdt? Hvad nu, hvis jeg ikke lever op til de andres forventninger? Det er et arbejde, hvor jeg vil komme ud over min comfortzone, hvilket er noget, jeg har arbejdet meget med i de sidste par år. Og er der noget, som den seneste tid derfor har lært mig, er det, at møde disse tanker med forståelse for at de er til stede og med en vished om, at det trods alt bare er tanker – hvor virkelige de end forekommer mig i øjeblikket – og at jeg godt kan klare det, som tankerne påstår, jeg ikke kan. Jeg kan arbejde med nervøsiteten, anerkende den og vide, hvorfor den er der, frem for at modarbejde at den er til stede, føle at det gør mig forkert eller prøve at flygte fra det, der skaber ubehaget – noget, jeg ellers har gjort ihærdige forsøg på (og til tider er lykkedes med). Men formår vi altid at flygte fra nervøsitetens ubehag, så vil vi måske aldrig komme til at gøre nogle af de ting, der virkelig betyder noget for os: De ting, vi er allermest passionerede omkring. De ting, vi for alt i verden ønsker at opnå. For det er ved disse ting, vi har allermest at tabe. Og derfor også dem, hvor vi derfor ofte er allermest bange for at gøre noget forkert. Men er det ikke bedre at tage nervøsiteten og frygten og bruge den som drivkraft? For selvom der er her, vi har allermest at tabe, så er det også her, hvor vi er nervøse og bange, at vi har allermest at vinde.

Tim Ferris - Fear

Det har taget meget arbejde for mig at nå til, hvor jeg er nu, og der ligger med garanti stadig en masse arbejde i det, for tankerne og nervøsiteten over at springe ud i noget nyt vil altid komme. Men ligesom jeg, kan du også lære kunsten at imødekomme disse negative tanker med større accept af dem og af dig selv.

Og det bedste tidspunkt at starte med det er nu.

Lige nu.

Vil du lære mere om, hvordan du kan imødekomme voldsom nervøsitet og de negative tanker, som følger? Det, der har haft mest positiv indvirkning for mig, har været, at jeg mediterer et par minutter hver dag. Det lærer mig at acceptere nuet, og at jeg ikke behøver at følge alle tanker, så der ikke skabes en ond spiral. Foruden mine personlige erfaringer med meditation, er der lavet en masse research om det – se bla. dette link fra Psychology Today (engelsk) med en opsummering af nogle af disse undersøgelser. Er du ny i praksis, vil jeg dog anbefale at gøre brug af guidede meditationer, som du kan finde på Youtube eller som apps, såsom Insight Timer eller Headspace. Selv bruger jeg Calm (engelsk), der både findes som app og hjemmeside. Calm har en gratis version af appen, hvor man bla. kan få en syv dages introduktion til meditation, men man skal betale for et abonnement, hvis man vil have adgang til alle meditationer og yderligere funktioner. Derudover findes der et hav af bøger, TED talks o. lign. om at overkomme sin frygt, at leve i nuet m.m. så det er bare om at dykke ned i denne verden og bruge det, der giver mening for dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.