BlogNational Novel Writing Month

Mærkværdigheder i NaNo-verset

Camp NaNoWriMo

Når du deltager i National Novel Writing Month eller i Camp NaNoWriMo vil du utvivlsomt støde ind i nogle selvopfunde navne og inside jokes, såsom TSoD, Mr. Ian Woon og Nanoisms. Som du bevæger dig rundt på NaNos fora og i din Camp NaNo cabin vil du opdage at nogle af disse mærkværdigheder efterhånden er blevet lidt af en selvfølge i NaNo-verset, og er det din første (Camp) NaNo, så kan du let blive godt grundforvirret og måske endda føle dig lidt udenfor, fordi du aldrig har hørt om disse ting før. Man kan selvfølgelig spørge inde i det pågældende forum. Til dags dato har jeg kun oplevet venlighed i forummet, og andre Wrimos – som vi deltagere af (Camp) NaNoWriMo kalder os selv – byder altid nye deltagere hjerteligt velkommen. Men der er faktisk en mening med galskaben for ikke blot skaber de fælles selvopfundne ord, inside jokes og andre mærkværdigheder en større fællesskabsfølelse i NaNoWriMos community, de kan i mange tilfælde også bruges som en måde at drive din egen historie frem på, når du er gået i stå i skrivningen.

Er du ny deltager i denne måneds Camp NaNo og støder på et – for dig – ukendt udtryk i forummet eller snakker de om ting, du er ret så sikker på ikke er almindelige ord i din cabin? Så er der hjælp at hente på WikiWriMo, hvor du kan få svar på gængse spørgsmål og lære om de mest kendte ord og udtryk indenfor NaNo-verset. Desværre er WikiWriMo ikke super opdateret, og den indeholder derfor ikke alt – NaNo-versets ordforråd ændrer sig dynamisk og bliver hele tiden større. Jeg bringer derfor en lille mini-guide her med det, jeg ser oftest, og som jeg selv finder mest brugbare eller sjove.

Først det praktiske

Vi starter med det helt praktiske. Kender du allerede lidt til NaNo-verset, vil jeg råde dig til at springe dette afsnit over, men er du helt ny indenfor denne verden eller er det første gang, du hører om NaNoWriMo, så er det lige noget for dig.

  • National Novel Writing Month (NaNoWriMo): NaNoWriMo blev startet i 1991 af Chris Baty. Det er meget underligt at tænke på, at det har været i gang så længe, og at det faktisk er et år ældre end jeg selv. Og jeg opdagede ikke at det overhovedet fandtes før for syv år siden. NaNoWriMo handler i bund og grund om at man i løbet af november måned skriver en hel roman på 50.000 ord. Her sættes fokus på kvantitet frem for kvalitet, for som man siger: Man kan ikke rette noget af ingenting. Det tvinger en til at komme ud af sin comfortzone og at slukke for sine indre kritiker, for ellers får man aldrig skrevet så meget på så kort tid. Det er også dette, som gør NaNoWriMo så fantastisk. Uden det, tror jeg aldrig nogensinde, jeg havde lært ikke at lytte til min inde kritiker hele tiden. Siden NaNoWriMo startede med kun tyve deltagere er det vokset til at blive en kæmpe, international begivenhed med flere dele: Der er kommet et Young Writers Program til, som tilskynder børn og unge til at skrive f. eks. i skolen, hvor lærerne kan få såkaldte “kits” til at komme i gang. I november måned er der The Night of Writing Dangerously, som er en slags skrive-fundraiser i San Francisco. Og så er der kommet Camp NaNo til, som vi er i gang med i denne måned. NaNoWriMo har en hjemmeside og et forum, som er aktivt hele året, selvom der selvfølgelig sker mest i NaNo-månederne. Du kan læse meget mere om NaNoWriMo i mit blogindlæg: Foråret er kommet!
  • Camp NaNoWriMo: Er den “lette” version af den NaNoWriMo, der foregår i november. Første Camp NaNoWriMo (forkortet Camp NaNo) var i 2011 og foregik i juli og august, men har siden 2013 kørt i april og juli. I Camp NaNo sætter man selv, hvor mange ord, sider, timer eller minutter man vil skrive/arbejde på sin roman, noveller, poesi, digte eller faktuelle bog. Det er mere frit end den store NaNo-begivenhed i november, men forummene er til gengæld heller ikke helt så aktive, som i november-begivenheden.
  • The Night of Writing Dangerously (NOWD): Fandt sted for første gang i 2007 for de Wrimos, der havde doneret over 200 dollars. Siden 2016 har en billet kostet 300 dollars – eller 425 dollars for også at medbringe en gæst. En early bird special har givet mulighed for at man kan registrere sig inden første august for 275 dollars. Tankegangen er, at man indsamler pengene til donationen for billetterne. Under NOWD får man goodies, en middag, en slik-buffet, en tale fra NaNoWriMo’s program direktør foruden at man deltager i et raflespil. NOWD har sine egne traditioner, såsom word sprints.
  • The Young Writers Program (YWP): Kører ved siden af NaNoWriMo, hvor børn og unge deltager i NaNoWriMo-oplevelsen. Mange gange er det guidet af en lærer. Her har børnene mulighed for at sætte deres eget ordtal i stedet for det sædvanlige krav om at skrive mindst 50.000 ord i november måned. Tanken er, at deltagerne måneden inden lærer om plot, karakterer etc. således at YWP kan bruges direkte i undervisningen. Ligesom NaNoWriMo har deres fora, således har YWP siden det også. Disse fora kan dog kun ses når man er logget ind. Young Writers Program har også en light-version af Camp NaNoWriMo i deres forum. Wrimos mellem 13 og 17 kan selv bestemme om de vil deltage gennem YWP eller NaNoWriMo-hjemmesiden, dog skal de her skrive mindst 50.000 ord. YWP har kørt siden 2005.

 

Gået i stå i historien? Hvorfor ikke deltage i en word sprint eller bruge TSoD?
  • Word Sprints (også kendt under navnet Word War): En word sprint handler om at skrive så mange ord som muligt i et forudbestemt tidsrum. Du bestemmer selv, hvor længe din word spring varer, men jeg finder at det fungerer bedst for mig, hvis det er mellem 20 og maks 60 minutter – derefter har jeg brug for en pause. NaNoWriMo har sin egen timer til formålet, hvor man også kan lave en gruppe-word sprint, hvis man lyster, eller få en “dare” til at hjælpe en med at komme i gang med at skrive. Der findes flere varianter af word sprints, såsom “crawls”, hvor man eksempelvis gennemgår et eller flere år på Hogwarts ved at skrive X antal ord eller i X antal tid på sin egen historie. Der er mange fantasifulde crawls, og der er sikkert også noget, der appellerer til dig, hvis du synes, du er gået i stå med skrivningen. Det kan være ekstra motiverende at have en eller flere, som man konkurrerer imod i en word war – man kan eksempelvis vædde om at den, der taber en sprint, skal donere X antal kroner til NaNoWriMo eller skal give den næste kop kaffe, hvis man sidder på en café. Så skal du nok se fingrene glide over tasterne, som al tøven med at skrive forsvinder, for det er da rarest at få den anden til at betale kaffen. Har du ikke nogen at kæmpe imod? No problem! Du går bare over til NaNos fora, hvor et helt forum er dedikeret til mere eller mindre sindrige måder at holde word wars, prompts og ikke mindst sprints på!
  • Dares: Der findes mange forskellige måder at få inspiration til din skrivning på. Det kan være NaNoWriMos dares fra deres egen timer (en dare lyder eksempelvis på: “Have someone eat poisoned food”). Ved en dare skal du på den ene eller anden måde skrive om eller indkorporere din dare ind i historien. Husk: Under NaNoWriMo handler det om kvantitet og ikke nødvendigvis kvalitet, så det gør ikke noget, hvis du skriver noget, der ikke kommer med i den endelige bog.
  • The Traveling Shovel of Death (TSoD): Er en af mine all-time favorit-værktøjer, jeg har lært at kende gennem NaNoWriMo. Derudover er dens WikiWrimo absolut hylemorsom at læse, og jeg kan kun anbefale dig at læse mere om denne infamøse skovl. TSoD bruges når du er gået helt og aldeles i stå og ikke kan komme videre. Den er meget behændig, for den driver plottet fremad ved enten at slå en eller flere karakterer ihjel eller i hvert fald at skade dem. Det er en insider-joke, men stadig utrolig effektiv. Og der er ingen, der siger, at der behøver at være nogen til at føre skovlen, der sagtens selv kan udføre mordet på dine karakterer. Det siges at skovlen rejser fra roman til roman under NaNoWriMo for at drive plottet videre. Skovlens oprindelse kan føres tilbage til NaNoWriMo i 2005, men den har højt sandsynligt været i gang med at udføre mord endnu tidligere. Jeg kan vist godt tillade mig at nævne, at skovlen også dukker op i mit eget store skriveprojekt som en hyldest til NaNoWriMo.
  • Mr. Ian Woon: Er et anagram over NaNoWriMo og findes i flere varianter, såsom: Noa W Morin eller Ian Monrow. Man kender ikke hans oprindelse, men er en tilbagevendende karakter i Wrimos’ historier. Han kan bruges både som en hyldest eller anerkendelse af NaNoWriMo og som en insider joke. Han har været kendt i NaNo-verset siden 2003, men har meget sandsynligt været brugt tidligere end dette.

 

Traveling Shovel of Death

 

Velkendte fænomener i NaNoWriMos fora
  • Nanoisms: Er når man kommer til at skrive noget forkert, så det giver ordet eller sætningen en helt ny mening. En Nanoism opstår typisk fordi man kommer til at stave et ord forkert (jeg har selv en tendens til at komme til at skrive hest i stedet for heks, hvilket ændrer historien betydeligt). Man mener Nanoisms blev et kendt term i NaNo-verset i 2004, men fænomenet har selvfølgelig været til stede, ligeså længe mennesket har skrevet. Hvert år er der en tråd i forummet NaNoWriMo Ate My Soul, der udelukkende er dedikeret til folks Nanoisms, og trænger man til en pause er man garanteret at få et godt grin eller to. Jeg selv har nogengange fundet det så sjovt at læse, at jeg bogstaveligt talt har fået ondt i maven af at grine så meget. Det er en god måde at få tankerne ledt hen på noget andet og holde en pause fra sine egne skriverier, mens man bliver husket på, at det også skal være sjovt at skrive.
  • Redundancy Department of Redundancy: Er et kendt fænomen, som ofte omtales i forum-tråden med Nanoisms. Det sker når man gentager sig selv – ofte i den samme sætning. Et eksempel kunne for eksempel være denne sætning, hvor jeg flere gange gør opmærksom på at sætningen er et eksempel.

Der opstår nye insider jokes, nye fænomener navngives osv. hvert eneste år, så der er med garanti ting, jeg ikke har med her på listen, men så skulle listen også være utrolig lang, og selvom jeg har deltaget i NaNoWriMo i en del år nu, så kender jeg slet ikke til dem alle. Det kommer også meget på, hvilke fora du deltager i.

Hvad er dine foretrukne udtryk fra NaNo-verset? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.