BlogMotivationNational Novel Writing MonthSkriv

Hold fast i vanen

Ink pen

Det er nu lidt under en uge siden, at årets sidste Camp NaNoWriMo sluttede. Hvis du – ligesom jeg – deltog i den månedlange udfordring, som “Camp NaNo” er, betyder det også, at det er tid til at hvile sig ovenpå de sidste, hektiske skrivedage. Du var måske bagud og brugte alle dine vågne timer (eller i hvert fald fritiden) på projektet, og det er meget muligt, at du ikke fik nok søvn. Så der er selvfølgelig brug for en længere pause. Bare en uge eller to, indtil du føler dig ovenpå igen – ikke sandt?

Det er en faldgrube, jeg selv er trådt direkte ind i mange gange før: Efter at have skrevet så meget på så kort tid, og især i de sidste par dage, hvor man har haft endnu mere travlt og har kæmpet mere end man gjorde gennem hele måneden for at nå sit mål, så er man rent ud sagt udmattet. Man har brug for en pause, for det er som om at al ens kreativitet er brugt op, man føler at man er blevet strakt så langt ud, man overhovedet kan, for det er også det, som en udfordring skal: Den skal være lige på grænsen af din formåen. Du skal komme ud af din comfort zone, og du udfører noget, som du faktisk ikke er helt sikker på, om du kan klare. Og efter sådan en omgang, så er alt, hvad man ønsker, ferie! I de seneste par år, har jeg med fuldt overlæg selv valgt kun at holde måske et par få dages fri fra skrivningen efter en NaNoWriMo-begivenhed. Og her taler jeg om måske en to-tre dage for lige at komme til kræfter efter at have fået alt for lidt søvn, og så der har været mulighed for at få en smule orden på mit hjem igen, der har en tendens til at flyde og rode betydeligt mere end sædvanlig efter (Camp) NaNo. Men det har også været dét. For i stedet for kun at bruge de tre NaNoWriMo-måneder til at få skrevet en hel masse, så kan du i stedet bruge det som en fantastisk mulighed for at skabe momentum. Ja, du har i en måned måske skrevet mere end du nogensinde før har gjort på så kort tid, og du er selvfølgelig udmattet. Men du har i den måned også valgt at prioritere at skrive over alt muligt andet, og – vigtigst af alt – så har du skabt en skriverutine. Du har skabt en ny vane, og du er allerede kommet ud over de første 30 dage, som er de sværeste – og som nogenlunde er den tid, det kræver, at skabe en ny vane. Vil du gerne kunne kalde dig forfatter eller har du en drøm om at udgive en bog? Og skal det ikke bare være “en dag ude i fremtiden?” Så hold fast i denne nye vane! Ingen siger, du skal skrive ligeså meget, som du gjorde under Camp NaNo. Det vigtigste er, at du stadig bliver ved med at skrive. Tag vanen til dig og brug beskidte kneb for at blive ved med at holde fast i den, hvis det er dét, der skal til. Det er en af de få tilfælde, hvor det er helt okay at bide og bruge kløer, for at den ikke skal smutte væk ud af hænderne på dig.

Selvfølgelig skal der var plads til et par dages pause fra skrivningen efter en så stor og intens udfordring, som (Camp) NaNoWriMo er. Men lad der endelig ikke gå for lang tid, for du mister den nyfundne vane så let – alt for let. Det kan jeg i hvert fald selv godt skrive under på. Og så er den sørgelige sandhed desværre, at jo længere tid, der går, før du kommer i gang med at skrive igen, des sværere er det at komme ind i vanen igen. Det bliver hurtigt med hverdag, og inden du får set dig om, så har du slet ikke skrevet videre på dit skriveprojekt, og pludselig er det november og tid til NaNoWriMo igen. Blev du færdig med dit skriveprojekt i slutningen af (Camp) NaNo? Jamen så er det jo intet mindre end fantastisk, og jeg ønsker dig et kæmpe tillykke! Der er ikke meget, der kan sammenlignes med den følelse det er, langt om længe at skrive en bog færdig. Og slet ikke, hvis det er den første bog. Men det betyder ikke, at du nødvendigvis skal hvile på laurbærrene. Gå i gang med det næste skriveprojekt eller start på det store redigeringsarbejde. Du kan starte en blog for at holde skrivningen ved lige, skrive dagbog eller begynde på en novelle. Der er meget, du kan gøre, for stadig at holde skrivningen og din nye vane ved lige.

Læser du dette endnu? Er du endnu ikke fluks gået i gang med at skrive videre? Jeg opfordrer dig til at lukke for din browser, finde dit foretrukne tekstbehandlingsprogram frem (hvis du bruger Google Docs, så lad selvfølgelig browseren være åben, men luk for alle unødvendige faner) og skriv. Du kan skrive på ubestemt tid, eller sæt en timer til så kort tid som fem-ti minutter. Det behøver ikke at være så kompliceret. Der er ingen krav om, hvad du skriver, eller om det er godt. Det vigtigste er bare, at du får skrevet de første par hundrede ord efter Camp NaNoWriMo indenfor relativ kort tid efter dens afslutning.

Så, hvad venter du på? Et grønt lys? En tilladelse til at gå i gang med at skrive? For så er den her:

3…
2…
1…
Skriv!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.